UN LLARG CAMÍ

La Tresca i la Verdesca és un grup de música per a tota la família que aposta pels espectacles de creació i per un repertori amb cançons de composició pròpia.

1998

Arrenca La Tresca i la Verdesca

La tresca i la verdesca realitza la seva primera actuació l’abril de 1998 a la Garriga, per l’A.E. Jaume Oliveras. Els seus membres fundacionals són en Claudi Llobet, en Toni López i en Jordi López .

Primera actuació de la tresca a La Garriga. Arxiu.
A Cardedeu el 1999 amb la pancarta que posaven com a fons d’escenari i on hi havia el primer logotip, dissenyat per ells mateixos. Foto de Montse Lucena

La tresca sempre s’ha identificat amb el món de les abelles per la seva manera d’organitzar-se i de treballar, però no és fins el Carnaval de 1999 que decideixen encarnar-se en aquest insecte. Des d’aleshores cada cop que pugen dalt d’un escenari per a fer el seu espectacle, ho fan sota la pell d’una abella. El seu primer espectacle es diu “això, allò i allò altre” que amb el temps evolucionarà a “Zum”.

La tresca ja som quatre, el Carles tocant el baix i portant el control de so. Parc de la Ciutadella 2004. Arxiu.

2000-2004...

”A quant va la mel?”...el primer disc

No és fins a finals el març de 2004 que s’incorpora en Carles Pérez formant part del grup fins l’any 2013.

Poc a poc la tresca es va donant a conèixer entre els companys de professió. El reconeixement professional dels col·legues fa que aquests els demanin participar en els seus disc. Les col·laboracions amb en Roger Canals i en Rah-mon Roma esdevenen les seves primeres experiències en un estudi de gravació.

L’ interès de la tresca pel joc popular i tradicional, els porta a crear l’espectacle “A quant va la mel?” amb la col·laboració i l’assessorament de l’Oriol Ripoll, expert en jocs i amic del grup. L’espectacle s’estrena el desembre de 2002 a la Fira del Joc i la joguina diferent de Tona. En aquesta nova proposta fan jugar al públic en un format molt diferent al que venien fent fins aleshores, aquest nou espectacle esdevé més petit, més íntim, més mimat i més proper.

La plaça d’Osca (barri de Sants de Barcelona) l’any 2005. Arxiu.
Amb l’espectacle renovat a la Mostra d’Igualada l’any 2009 (Mingo Vallès)
Toto d’arxiu

El 2003 participen en el disc fora son (Temps record) versionant una cançó de Lluís Llachla meva terra” i una de Raimon “indesinenter”.


És el 2004 quan editen el seu primer disc la tresca i la verdesca (Temps record). Es tracta d’un recull de 12 cançons representatives del repertori del seu espectacle “Zum”. Aquest primer disc rep molt bona crítica i molt bona acollida, i esdevé un reconeixement del públic vers la seva proposta artística.

Grafisme del disc dissenyat per la Roser Corbera. Arxiu.
La tresca va decidir gravar el disc en l’antic sistema analògic a l’estudi que en Lluís Molas tenia a l’Hospitalet. Arxiu.
Lluis Molas als estudis Aleph d’Hospitalet. Arxiu.
Presentació del disc a l’Fnac (2004) amb els músics amics Xavi Lozano i Aleix Tobias. Arxiu.

2004-2008...

”Històries d’aigua”... la consolidació del grup...

El grup a poc a poc es va consolidant professionalment fins que l’any 2005, decideixen dedicar-s’hi exclusivament. Renoven el vestuari de l’espectacle Zum, així com la imatge corporativa. Cada any que passa augmenta el seu nombre d’actuacions. El grup es consolida professionalment.

Pascal Wojtaszczyk

L’estiu de 2005 estrenen el seu tercer espectacle “Històries d’aigua”. Aquest cop abandonen definitivament l’entorn abellístic per endinsar-se en les històries aigualides de quatre banyistes que fan una proposta d’animació remullada: música i jocs d’aigua des d’un plantejament sostenible i divertit, musical i poètic.

Estrena a la Plç. d’Osca (Barcelona2005). Arxiu.
Presentació a la Mostra d’Igualada l’any 2006. Arxiu.

Al final d’aquest primer decenni, el grup està immers en multitud de projectes.
Cal destacar l’espectacle i els tallers a mida pel Museu Etnològic de Barcelona, la composició de cançons per al moviment d’esplais MCEC i la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus, la composició de la sintonia pel programa infantil de ràdio “Bon dia menuts” de Ràdio Tordera i la traducció i adaptació de material de publicacions de pedagogia musical, del francès a l’espanyol, per a l’editorial Fuzeau.

A principis de 2008, la tresca ingressa a la TTP (Associació Professional de Teatre per tots els Públics).

Gravant al local de Sant Adrià les cançons “Himne de les 3 erres” i “les cròniques de la terra” per a la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus (2006). Arxiu

2008-2013...

De la consolidació als grans canvis...

Després de deu anys de vida i havent arribat a una consolidació professional, comencen a generar-se dins del grup noves inquietuds; comencen a sorgir els primers símptomes de cansament respecte l’animació, el grup creix musicalment i també en la seva voluntat d’oferir la seva música més enllà de les dinàmiques pròpies de l’animació.

 

Aquest neguit comença a canalitzar-se en la creació d’un espectacle per encàrrec del Museu Agbar i en el disseny del seu segon disc.

 

Durant aquest període el grup renova la seva imatge, tot i que mantenen l’abella en el logotip, canvien els colors i la tipografia corporativa. Amb aquest canvi, volen donar pas a un terreny més neutre de cara a noves propostes de futur.
En aquest període, coincidint amb la gran crisi econòmica, comencen a succeir tot un seguit de canvis impensables a principis de 2008.

El nou logotip de la tresca, dissenyat per Roser Corbera

Maquinaigües 1909

El 2009 Estrenen l’espectacle Maquinaigües 1909, una producció del Museu Agbar de les Aigües, en motiu de la celebració del centenari de la Central de Cornellà.
Aquest espectacle esdevé una experiència frontissa en la vida del grup. L’encàrrec per part del Museu Agbar arriba en el moment en que el grup sentia més necessitat d’expressar-se en un format diferent del que venien fent. Maquinaigües 1909 esdevé un concert teatralitzat, el públic ja no balla, roman assegut a les cadires del museu observant l’espectacle, aquest canvi suposa un creixement artístic per part de tots quatre, i a més a més, per primer cop la tresca es deixa dirigir per una mirada professional externa. La Iolanda Llansó, de Xirriquiteula Teatre, amiga personal del grup n’és la directora i amb ella s’inicia una relació que creixerà.

Arxiu

“Quatre”

L’altre experiència que vehicula el neguit del grup és l’edició del seu segon disc “quatre” (2010). Des de 2004 la tresca havia nodrit els seus espectacles de noves cançons a més d’altres d’inèdites. A diferència del primer disc, en aquest segon totes les cançons són de composició pròpia. Amb aquest disc el grup s’apropa més a un públic familiar i es deslliga així de la música pròpiament infantil, la formació dedica especial cura als arranjaments musicals, les lletres i la sonoritat de cada cançó.
El disc es diu 4 perquè aquest nombre està íntimament lligat a la vida del grup, de fet n’és una representació d’aquell moment. Amb 4 La tresca i la verdesca reivindica el treball col·lectiu ja no només d’ells 4, sinó de tota la gent que els ha ajudat al llarg de la seva vida junts.

resentació a Sant Adrià, 2010. Xavi Vila.

“Per un instant”

Un cop el segon disc és al mercat, retorna el neguit artístic reforçat per la baixada de feina generalitzada, ja no hi ha encàrrecs a vista i les contractacions baixen en picat. Finalment troben un camí en la creació d’un nou espectacle seguint l’experiència del concert teatralitzat Maquinaigües 1909. Juntament amb Xirriquiteula Teatre, creen un nou espectacle que recull l’experiència viscuda més els concerts de presentació del disc “Quatre”. La Iolanda Llançó els torna a dirigir, el maig de 2011 comencen a treballar en el nou espectacle. Per un instant explica les dèries, manies i gràcies del Jordi, el Toni i el Claudi, s’estrena el 27 de desembre al SAT de Barcelona.

Estrena al SAT de Barcelona 2012. Xavi Vila.

Canvis

Tot el procés de creació del Per un instant es fa sense el Carles, que canvia el seu rol dins del grup ocupant-se únicament a les feines d’oficina. Paral·lelament a aquestes feines d’oficina en Carles va desenvolupant les seves pròpies inquietuds fins que, finalment, a mitjans de 2013 deixa definitivament el grup.
Cada cop el treball diari amb Xirriquiteula teatre és més colze amb colze, aquesta nova dinàmica fa que s’ajuntin per compartir local. Després de 14 anys de vida a Sant Adrià de Besòs, la tresca es muda a Badalona.

2013-2019...

Un nou impuls

Molt a poc a poc va tornant la feina i els encàrrecs. El nou espectacle “Per un instant” roda per molts teatres de Catalunya i les Illes Balears.

Està a punt d’iniciar-se una nova etapa on continuaran fen cançons per encàrrec, per el canvi més gran i significatiu vindrà de la mà de la Cia. Teatre al Detall.

 

El Tabalet

 

Mitjançant en Jordi Roura, pioner de l’animació a Catalunya amb Ara va de bo, reben l’herència de l’espectacle de petit format El Tabalet que han representat durant més de 20 anys. Per al grup representa un honor, una responsabilitat i un reconeixement. La Tresca decideix no modificar l’espectacle ni canviar les cançons, solament fan els seus propis arranjaments musicals i segueixen donant vida al conillet Tabalet.

Foto al local de Badalona 2014. Elisenda Niubó.

L’Endrapasomnis

A finals de 2013 tornen a trucar a la porta de la tresca per fer cançons a mida, d’aquesta manera componen la cançó Circorts pel Festival de Circ del barri de les Corts de Barcelona.
El 2014 reben un altre encàrrec per part de les Biblioteques Públiques de Catalunya del Departament de Cultura de la Generalitat i en surt la cançó Biblioferit , que alhora es converteix en un vídeo.


Però l’encàrrec de més envergadura és el que els fan la companyia Teatre al Detall, aquest consisteix en musicar el seu nou espectacle l’Endrapasomnis, un conte original de Michael Ende i adaptat per Jordi Palet. 

Per primer cop la tresca posa música a lletres que no han composat ells mateixos, i també per primer cop es converteixen en músics de directe. D’aquest projecte en surt un disc, l’Endrapasomnis (Temps Rècord, 2014), nominat als premis Enderrock com a millor disc de música familiar de 2014.
L’espectacle rep un reconeixement espectacular del públic que valora molt positivament la fusió de les dues companyies en la realització d’aquesta proposta artística. Aquest reconeixement arriba també el 2015 guanyant el premi de la crítica en la modalitat de teatre per a públic familiar.

Gala dels Premis de la Crítica, març de 2015. ArxiuLa nena dels pardals, Premi Enderrock 2018

Després de la reeixida experiència de l’Endrapasomnis, la Cia. Teatre al Detall els torna a demanar que composin i musiquin les cançons per a un nou espectacle, La nena dels pardals, així doncs, entre l’estiu, la tardor de 2016 i ben entrat l’hivern de 2017, treballen en el nou projecte.

Un projecte on repeteix el mateix equip de l’Endrapasomnis (Jordi Palet, J.M. Segura, Víctor Peralta, Yuri Plana, Sergi Cugat) i s’hi afegeixen la Noemí Villamuza a les Ilustracions i el Jorge Caballeo i el Xavi Chamarro en el tractament digital i animació de les il·lustracions.

L’estrena de “la nena dels pardals” va ser el 4 de març de 2017 i esdevé un èxit tant de públic com de la crítica.

El 2018 reben per segon cop el PREMI DE LA CRÍTICA 2018 al MILLOR ESPECTACLE FAMILIAR. PREMI BUTACA 2018 al MILLOR ESPECTACLE FAMILIAR. Aquell mateix any el públic de La Mostra d’Igualada els otorga el Premi al millor espectacle de LA MOSTRA 2018.

Així com van fer amb l’Endrapasomnis, decideixen que les músiques de “La nena dels pardals” també es poden enregistrar, i gràcies a una campanya de micromecenatge, el Setembre de 2017 surt el llibre/cd de l’espectacle.

Després de 20 anys de professió, el reconeixement en forma de premis arriba amb “la nena dels pardals”, el disc guanya el premi ENDERROCK DE LA CRÍTICA 2018 al millor disc de música familiar i és finalista al PREMI ENDERROCK 2018 (votació popular) al millor disc de música familiar.

La nena dels pardals al SAT 2017

 

 

Gala dels Premis Enderrock 2018

CRONOLOGIA

1998 

 19 abril. Primera actuació “això, allò i allò altre”, a la Festa Primavera de la Garriga, organitzada per l’A.E. Jaume Oliveras.

 

1999 

. Actuació a la presó de Can Brians.

 

2000 

. Col·laboració al disc El Mirador de Roger Canals (afònix).
. Primera actuació de Carles Pérez, la tresca passa a ser un grup de 4 membres.

 

2001 

. Presenten el seu espectacle “Zum” (evolució del nom això, allò i allò altre ) a la Mostra d’Igualada.
. Presenten l’espectacle d’interior No mordis Món, al Mercat de Música Viva de Vic.
. Tv3 els encarrega el guió de l’entrega del pastís de 10 anys de la Marató de tv3.

 

2002 

. Col·laboració al disc Som molta colla de Rah-mon Roma (Temps Rècord).
. Col·laboració al disc Aristòtil entre escombraries de Roger Canals i Miquel Desclot (Temps Rècord).
. Estrena de l’espectacle A quant va la mel? a la Fira del joc i la joguina diferent de Tona.

 

2003 

. Participació en el disc Fora Son (Temps Rècord) versionant una cançó de Lluís Llach (la meva terra) i una de Raimon (indesinenter).

 

2004 

. Edició del 1er disc La Tresca i la Verdesca (Temps Rècord).
. Formen part de l’Amapei (Associació de Músics Animadors Professionals d’Espectacles Infantils).
. Participen en la inauguració del Fòrum de les Cultures de Barcelona interpretant la cançó Dansaolleta.

 

2005 

. Col·laboració al disc A tot drap! D’ Àngel Daban (Produccions Origami).
. Adaptació i interpretació de material de pedagogia musical Al Alcance de Todos de l’Editorial Fuzeau.
. Museu Etnològic de Barcelona els encomana una visita guiada i cantada pel museu, Tot passejant per l’etnològic.
. Estrena de l’espectacle Històries d’aigua a la plç. d’Osca de Barcelona.

 

2006 

. Adaptació i interpretació de material de pedagogia musical La Voz del Ritmo de l’Editorial Fuzeau.
. Enregistren dues cançons inèdites, la mixeta de la cua grisa i Princesa, per al disc Altres cançons infantils (Música Global).
. Componen les cançons Benvinguts i 50 tombarelles per la campanya del 50è aniversari del MCEC.
. Componen les cançons L’Himne de les 3 erres i Cròniques de la Terra per a La Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus.
. Componen la sintonia per al programa de ràdio Bon dia menuts de Ràdio Tordera.

 

2007 

. Participació en el disc Si vens amb mi, homenatge a Lluís Llach (Picap, 2007), amb la cançó La meva terra

. Col·laboració al disc Per sucar-hi pa de Roger Canals (Batiendo récords).
. Enregistren una cançó inèdita, Torredescontrol, per al disc Si per un dia… (Música Global).

 

2008 

Formen part de la TTP (Teatre per Tots els Públics).

 

2009 

. Estrenen l’espectacle Maquinaigües 1909, una producció del Museu Agbar de les Aigües, en motiu de la celebració del centenari de la Central de Cornellà. Dirigit per Iolanda Llansó.

 

2010 

. Edició del 2on disc Quatre (Temps Rècord).

 

2011 

. Estrena al SAT de l’espectacle Per un instant creat juntament amb Xirriquiteula Teatre

. El Carles deixa els escenaris i passa a fer tasques d’oficina únicament. Artísticament el grup torna als tres membre d’origen.
. Col·laboració al disc La Fàbrica de somnis de País de Cotó.
. Participen al programa de Tv3 no me la puc treure del cap.

2012 

. Deixen el seu local de Sant Adrià de Besòs i passen a compartir local amb Xirriquiteula Teatre al centre de Badalona.
. El grup s’obre al mercat de les Illes Balears.

 

2013 

. El Carles deixa definitivament el grup.
. Creació de la cançó Circorts per al Festival de Circ de Les Corts.
. El mític grup Ara va de bo, liderat per en Jordi Roura cedeix el relleu del seu espectacle de petit format El Tabalet a la Tresca.
. Participació en el disc Espriu. Amb música ho escoltaries potser millor (Picap, 2013), amb la cançó Indesinenter.

 

2014 

. Graven la cançó i el video Biblioferit, un encàrrec de les Biblioteques Públiques de Catalunya del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
. Creen la música de l’espectacle L’Endrapasomnis de Teatre al Detall, esdevenen els músics de directe. L’espectacle s’estrena a la Mostra d’Igualada. 

. Edició del disc L’Endrapasomnis (Temps Rècord).
. Comencen a fer gires per les Illes Balears.

 

2015 

. El disc L’Endrapasomnis rep una nominació dels Premis Enderrock al millor disc de l’any 2014 de música per al públic familiar.
. L’espectacle L’Endrapasomnis rep el Premi de la Crítica al millor espectacle de públic familiar de 2014.

 

2016 

. Inicien la composició de les músiques del nou espectacle de Teatre al Detall La nena dels pardals  incorporant-se de nou en el mateix equip de L’endrapasomnis.

 

2017 

. El 4 març estrenen La nena dels pardals al SAT, l’espectacle esdevé un èxit tant per part del públic com de la crítica.

. Edició del llibre/cd La nena dels pardals (Cant Creatiu).

 

2018 

. El cd La nena dels pardals, guanya el premi ENDERROCK DE LA CRÍTICA 2018 al millor disc de música familiar i és finalista al PREMI ENDERROCK 2018 (votació popular)  al millor disc de música familiar.
. L’espectacle La nena dels pardals guanya el PREMI DE LA CRÍTICA 2018 al  millor espectacle familiar

. El públic de La Mostra d’Igualada els atorga el Premi al millor espectacle de La Mostra 2018

. L’espectacle La nena dels pardals guanya el PREMI BUTACA 2018 ESPECTACLE FAMILIAR.
. Comencen a treballar en un nou projecte, la recuperació de les cançons del Maquinaigües 1909 per enregistrar-ne el disc.
. El 7 d’octubre celebren el seu 20é aniversari a la rambla de Badalona en una multitudinària festa on hi col·laboren companys i amics del grup.

. Viatgen a Madrid amb la niña de los gorriones.

2019 

. L’Associació Els amics del Teatre Zorrilla de Badalona, els atorga el Premi La Guineueta 2018.

. Reben el Premi Oriol Canals d’Òmnium Cultural Les Corts.

. S’incorpora a l’Equip la Maria Barberà, que els ajuda en tot tipus de funcions.

. La Contra Orquestra, una orquestra simfònica del Baix Penedès que neix de l’Escola Contrapunt, arranja un repertori de cançons de La Tresca i que presenten junts en un parell de concerts.

. Exitosa temporada de La nena dels pardals al TNC.

. Comença la gravació del disc Maquinaigües.

2020 

. Durant el tancament degut a la pandèmia Covid 19, la Tresca  treballa a distància en la creació del llibre Maquinaigües, juntament amb la il·lustradora Noemí Villamuza.

. En els períodes de desconfinament, comencen assajos de l’Espectacle Maquinaigües sota la direcció de Guillem Albà i Marc Angelet

. Presenten els singles d’antigues cançons: Al Circorts tot hi cap, Bon dia menuts, Torredescontrol i Biblioferit.

. La música de La nena dels pardals és candidata a un premi Max.

 

2021 

. Edició del disc Maquinaigües (Temps Rècord).

. Presentació el disc Maquinaigües a la FIM Vilaseca, amb els músics de Bufa&Sons.

. Reben el tercer encàrrec de Teatre al Detall, les músiques de l’espectacle La motxilla de l’Ada.

. El 30 maig s’estrena La motxilla de l’Ada a la Mostra d’Igualada.

. Primer concert del projecte musical Tresca&sons en el festival Circorts de Barcelona.

. Temporada de La motxilla de l’Ada al Festival Grec.

. Presentació del Llibre Maquinaigües a la Setmana del Llibre en Català.

. Presentació del Llibre l’Equilibrista a la Setmana del Llibre en Català.

. Edició del disc La motxilla de l’Ada (Temps Rècord)

. Els discos Maquinaigües i La Motxilla de l’Ada apareixen en 4t i 5è lloc respectivament, a la llista dels 10 millors discos de l’any per a públic familiar segons la Revista Enderrock.

 

2022

. Tanca definitivament l’antiga fàbrica MOBBA de Badalona, això fa que els seus companys, Xirriquiteula i Obsidiana, migrin a un local més gran. La Tresca, després de 10 anys, tornen a tenir un local propi.

. Edició i presentació del disc Maquinaigües (Temps Rècord).

. Participació a FETEN (Feria Europea de artes escénicas para niños y niñas, Gijón) amb l’espectacle La mochilla de Ada

. L’espectacle La motxilla de l’Ada guanya el PREMI DE LA CRÍTICA 2021 al  millor espectacle familiar.

. La Tresca es converteix en una cooperativa, neix La Tresca i la Verdesca SCCL.

. El 6 de maig estrenen l’espectacle Maquinaigües a la FIM de Vila-Seca.

. La Maria Barberà deixa de treballar amb la Tresca.

. Comencen a compondre les músiques per el projecte L’arribada de El Caramel.

. Comencen a crear el conte per a una cantata per a l’Escola Municipal de Música de Vilafranca del Penedès.

2023

. Estrena de les músiques per a l’arribada de El Caramel al Carnaval infantil de Vilanova i la Geltrú.

. Incorporació a l’equip de treball de la Maria Gallardo.

. El 20 de maig, al Círcol de Badalona, fan la darrera representació de l’espectacle Per un instant.

. Reinicien el projecte de concerts amb la Contra orquestra, neix Àpis Simfònica.

2024

. El 26 de gener surt el disc L’arribada del Caramel (Carnaval infantil de Vilanova).